Thursday, November 25, 2010

pernah x anda rasa sunyi? :)

wahh..title pos sy dh mcm bunyi iklan gitu..hahaa
kali nih sy nk berkongsi sket tips2 ntuk hilangkan rase sunyi bg sesiape di luar sane yg rase diri dia dlm kesunyian..
xkire laa samada korg sume bru clash ngan bf/gf.. (mcm ditujukan kpd diri sndiri je :P)
atau yg rase sunyi dngn smulajadinye..ehhh2 ade ke yg cmni??hahaa
atau sunyi dngn pelbagai sbb yg tersendiri..

1. Maha Pencipta

Ini yang paling penting ok rakan2 sume...stiap kali kite kesunyian mohonlah kepada Ilahi agar kite diberi kekuatan untuk menempuhi semua dugaan yang diberi..ingatlah setiap ujian yang diberi Allah ade hikmahnye dan mcm yang kite slalu dngr, 'Allah xkan bagi kite ujian yg xmampu kite tanggung'..jadi dekatkan diri dengan Allah dan Insyaallah kite kuat nk harungi sume 2.. (smbil psng lagu maher zain-insyaallah :P)

2.Perbaiki Diri

Tips yang kedua nih xdek kene mengena dengan bekas kekasih korg okeyh..bkn u all sume kene brubah krn ingin memenuhi tuntutan ex2 korg tp brubah ntuk diri korg sndiri..perbaiki diri korg dr sume aspek sprt kewangan dan kerjaya..jngn bg peluang kpd bakal bf/gf nnt ntuk melakukan perkara yg same yg ur ex prnh buat kat u all dlu..tp korg kene hati2 jugak okeyh, sbb bile kite dh ok dlm kebanyakan aspek nih, kemungkinan bsr rmai yg akan mendampingi korg ngan niat2 yg xbrp nk baik..jd silih pilih kwn dngn btul ye :)

3.Bercuti

Kalo kite tngk dlm drama or filem laa kan, kalo ptus cinte je msti nk bwk diri g mane..ini bkn rekaan semate-mate ye..mmng bercuti mrupekan satu alternatif yg sngt baik kalo kite ingin menenangkan fikiran dan m'gembirakan hati..tp sile jngn pergi sorg2 krn ia xakan b'kesan ntuk menghilangkan kesunyian korg..bwklah family atau rkn2 pegi bercuti bersama dan lakukan pelbagai aktiviti yg boleh m'buatkan anda lupe sbntr tntng mslh korg..ini b'kesan sbb sy dh cube :P

4.Jumpa kawan

Kebanyakan laki or prempuan akan tinggalkan kwn2 diorg kalo tngh duk hangat bercinta kann..bkn lupe tp prioriti kpd bf/gf lebih diutamakan..so, bile dh single nih, ape kate korg spend mase lebey sket dngn kwn2..siyesly b'kesan ntuk hilangkan sunyi n kesedihan dlm ati korg 2..kalo korg btul2 m'pnyai rkn sjati, dia pasti akan m'bantu korg dlm mengharungi saat2 sukar nih..tetibe rase terharu plak..huhuuu.. (rkn2 ku, ku merindukanmu!hahaa..over la plakss :P)

5.Bersenam

Knp eks bersenam pon ade dlm tips2 hilangkan sunyi nih??hahaa..ini sbb dlu time2 b'cinte korg msti asyik g tngk wayang, mkn2 n jln2..btul x?skunk la masenye korg nk bersenam..sbb korg ade bnyk mase ntuk diri korg sndri..lgpun bersenam kan bley kurngkan stress dan juge lemak2 dlm bdn 2..bile korg makin sehat, korg akan makin hepi..mane laa taw, tngh2 jogging 2 t'jmpe jodoh bru pulakkk..ooopsss! :p

6.Kembali nakal

Nakal bkn sbrng nakal ye kwn2..bile kite dh single balikk nih, buat laa aktiviti2 yg korg xpenaa bley wat bile diorg still ade bf/gf..contohnye, korg xbley msg or kuar ngan kwn lelaki laen b4 dis, then sjak korg dh single, korg bley kuar ngan diorg tanpe ade org nk jeles or cemburu memvavi bute..tp pastikan korg taw batasannye k :D

7.Pandang ke hadapan

Ini bukan bermaksud korg kene pandang depan je k..hehee...korg kene buang semua memori bersam ex korg..kalo boley laa..kalo xbley pon, wat2 boley..ini adalah supaye korg bley move on dlm hidup korg..jgn biarkan ape yg jd, merosakkan hidup korg..bnyk lg perkara yg lebey penting dlm idup korg kalo korg pikir btul2..jgn rase rndh diri dan yg paling penting 'JANGAN TAKUT UNTUK JATUH CINTA LAGI KERANA CINTA ITU SUATU ANUGERAH DAN IA SANGAT INDAH'.. :)

selesai sudahlaa entry sy pd kali ini..
sile cube bg sesipae yg rase nk cube..
maafkan penggunaan kate yg tidak btul di dlm entry ni sprt 'korg' n 'diorg' dsb..
mampuihh cikgu bm sy mrh kalo tngk tatabahasa ayat sy nih..hahaa
thanx sbb melapangkan mase ntuk membace
gudluck everyone! :)

p.s: There is no remedy for love but to love more.

3 comments:

lalalialia said...

awww,,be strong!!!move on!!!yeah!!!gud girl :)

loveydoveysofea said...

thanx dear :)

F@r@n@Qwi@h said...

tips yang number 1 tu palig berkesan kan,k.anis??
hub dengan Dia paling kte kne jage..hihik!
* duhai wanita, andai hidup tak dihadiri lelaki,
x bermaksude diri tak diigini.
usahlah khuatir krn cinta Allah itu pasti...
Allah memelihara hti dan jiwa
dr kekecewaan dn penyakit(riak),
wanita yang sentiasa menjadi dambaan lelaki adalah wanita yang longgar jagaannya oleh Allah...
mungkin juga satu ujian drNya...
dekatkan diri kepada Allah, pasti cinta sejati yang kau temui...
usah berharap pd cinta yg kau sndiri xpasti..
diamkan lelaki yg kau sukai...
berdoalah kpdNya,InsyaAllah pasti kau akan dicari.....
jgelah Allah, pasti Allah akan menjagamu..
KHAS UNTUK K.ANIS..kui3!!*_-
**sori..komen ni panjg sgt..hehe

Post a Comment